Sample SAP BI with Netweaver 7.0 –Application
Associate Certification Exam Questions

These questions are similiar to the ones asked in the actual Test.

How should I know?  I know, because although I got my BW Certification five years back, I have re-certified with the latest
version of the Associate Certification test.

Before you start here are some Key features of the BI Associate Certification Exam

- The exam is Computer based and you have three Hours to answer 80 Questions.

- The Questions are (mostly) multiple choice type and there is NO penalty for an incorrect answer.

- Some of the Questions have more than one correct answers. You must get ALL the options correct for you to be
awarded points.

- The Official Pass percentage is 65% (But this can vary). You will be told the exact passing percentage before your
begin your test.






Sample Questions

Q1. The BEx Web Analyzer:
(More than one answer is correct)

A. Is a standalone Web Application that can be called using a URL
B. Can be called as an iView in the SAP Portal
C. Allows you to save the data view after ad-hoc analysis.

Answer:
A, B, C
The BEx Web Analyzer is a standalone, convenient Web application for data analysis that you can call using a
URL or as an iView in the portal.

The Web Analyzer allows you to execute ad hoc analyses on the Web: When you have selected a data provider
(query, query view, InfoProvider, external data source), the data is displayed in a table with a navigation pane.
You can navigate to the data and use other Web Analyzer functions available in the application toolbar. For
example, you can change the type of data display, use the information broadcasting functions to broadcast
your analyses to others, and create printable versions of your analyses.

In the Web Analyzer, you can save the data view generated from navigation and analysis as a query view by
choosing Save View in the context menu, and you can save the ad hoc analysis by choosing Save As. When
the query view is saved, only the data view is saved; when the ad hoc analysis is saved, the entire Web
application is saved, including the properties of Web items and the layout of the data.



Q2. In which of the following can you implement currency translations?
(More than one answer is correct)

A. Query definition
B. Query Run Time
C. Transformation Rules
D. Infopackage

Answer:
A, B, C
The following diagram shows where the currency translation is possible in BI.























Q 3. What must be in place before you are able to define ‘Exception Cells’ in the query definition?
(Only one answer is correct)

A. 1 Structure
B. 2 Structures, both in the rows
C. 2 Structures, one in rows and one in columns
D. 3 Structures
E. No structures are required.

Answer:
C

When you define selection criteria and formulas for structural components and there are two structural
components of a query, generic cell definitions are created at the intersection of the structural components that
determine the values to be presented in the cell.

Cell-specific definitions allow you to define explicit formulas and selection conditions for cells as well as implicit
cell definitions. This means that you can override implicitly created cell values. This function allows you to
design much more detailed queries.

You can define exception cells only for queries that have two structures. For example, you can use
characteristic values in one structure and key figures in the other. You can then define cells if these
prerequisites have been met.

A cell is the intersection between two structural components. The term cell for the function Defining Exception
Cells should not be confused with the term cell in Microsoft Excel. The formulas or selection conditions that you
define for a cell always take effect at the intersection between two structural components. If a drilldown
characteristic has two different characteristic values, the cell definition always takes effect at the intersection
between the characteristic value and the key figure.





Q 4. With reference to ‘Attributes’ in BI, which of the following statements are true?
(More than one answer is correct)

A. Attributes are stored against Characteristic in BI.
B. Attributes are part of Metadata
C. There are two types of Attributes Text and Navigation
D. Navigation Attributes provide functionality similar to characteristic in query definition.

Answer:
A, C, D

Attributes are part of Master Data and not Meta Data.

Characteristic attributes can be converted into navigation attributes. They can be selected in the query in
exactly the same way as the characteristics for an InfoCube. In this case, a new edge/dimension is added to
the InfoCube. During the data selection for the query, the data manager connects the InfoProvider and the
master data table (‘join’) in order to fill the Query.

e.g. If you need the costs of the cost center drilled down by person responsible:

You use the attribute ‘Cost Center Manager’ for the characteristic ‘Cost Center’. If you want to navigate in the
query using the cost center manager, you have to create the attribute ‘Cost Center Manager’ as a navigation
attribute, and flag it as a navigation characteristic in the InfoProvider.

When executing the query there is no difference between navigation attributes and the characteristics for an
InfoCube. All navigation functions in the OLAP processor are also possible for navigation attributes




Q 5. What is the definition of a restricted key Figure?
(Only one answer is correct)

A. A basic key figure of the InfoProvider whose values have been restricted by the use of a formula.
B. A basic key figure of the Infoprovider that has been restricted by one or more characteristic selections.
C. A basic key figure that is displayed in conjunction with a hierarchy.

Answer:
B

You can restrict the key figures of an InfoProvider for reuse by selecting one or more characteristics. The key
figures that are restricted by one or more characteristic selections can be basic key figures, calculated key
figures, or key figures that are already restricted.




Q 6. You are planning to use Calculated Key Figures. Which of the following statements are true?
(More than one answer is correct)

A. Calculated Key Figures can be stored at Infoprovider level.
B. Calculated Key Figures can be stored in the PSA
C. Calculated Key Figures can be stored at Query level
D. Calculated Key Figures stored at Query level can be reused

Answer:
A, C

In the Query Designer, you use formulas to recalculate the key figures in an InfoProvider so that you can reuse
them. Calculated key figures consist of formula definitions containing basic key figures, restricted key figures
or precalculated key figures.
If you define a Calculated key figure at the InfoProvider level, you can use this calculated key figure in all
queries based on this InfoProvider by moving the key figure into the rows or columns of the query using drag
and drop.
If you define a Calculated Key Figure at the Query level, it is valid only for the Query in question and cannot be
resued.





Q 7. Your company wants to consolidate Cost Center data from an SAP system and an external system via a
file interface. In the legacy system, the cost centre number is 13 characters long but the SAP system only
allows 10 characters. Which one of the following approaches would you use recommend.
(Only one answer is correct)

A. Create a new InfoObject COSTC** to represent the 13 character cost center number.
B. Change the delivered content object 0COSTCENTER

Answer:
B
Unlike other SAP products, versioning allows both a customer version and SAP version of the same object,
and they can be different.
This approach leads to faster implementations and is generally taken in ‘real life’ projects.




Q 8. In IP (Integrated Planning), the Infoprovider can be:
(More than one answer is correct)
A. Infocube
B. DSO
C. Multiprovider

Answer:
A, C

The InfoProvider defines the data basis for planning. This involves real-time InfoCubes and MultiProviders. See
InfoProviders.

For real-time InfoCubes you can define permitted combinations of characteristic values in the form of
characteristic relationships and create data slices for data that you want to protect.



Q 9. With reference to aggregation levels in IP, which of the following statements are true?
(More than one answer is correct)
A. Aggregation levels are used as InfoProviders for planning
B. an aggregation level is located on a real-time enabled InfoCube
C. Aggregation levels can also be created on MultiProviders and Data Store Objects

Answer:
A, B

Aggregation levels are used as InfoProviders for planning: with an aggregation level, you model levels whose
data can be changed manually using input-ready queries or automatically using planning functions.

An aggregation level is set using a set of characteristics and key figures from the underlying InfoProvider. The
key figures included in the aggregation level are aggregated using the characteristics that are not included in
the aggregation level.

In the simplest case, an aggregation level is located on a real-time enabled InfoCube. For more information on
the functioning principle of aggregation and saving the changed data records for an aggregation level by
means of a simple example, see Simple Aggregation Level.

Aggregation levels can also be created on MultiProviders.




Q 10. Why do we need to normalise a data model?
(Only one answer is correct)

A. to make it look good
B. to increase performance
C. To comply with the multidimensional modelling rules
D. To avoid redundancy
E. None of the above

Answer:
D
Data normalization is a process in which data attributes within a data model are organized to increase the
cohesion of entity types.  In other words, the goal of data normalization is to reduce and even eliminate data
redundancy,
The advantage of having a highly normalized data schema is that information is stored in one place and one
place only, reducing the possibility of inconsistent data.
Please note that in the extended star schema only the Fact Table (and not dimension table) is normalized.



Q 11. Aggregates can be created for which of the following?
(Only one answer is correct)

A. Multiproviders
B. Virtual Providers
C. DSO
D. InfoCubes
E. InfoCubes & DSO

Answer:
D
Aggregates can be created only for InfoCubes. You can create multiple aggregates against the same infocube.



Q 12. Aggregates can be automatically proprosed by the BI system. Which of the following options are
available?
(More than one answer is correct)
A. Propose from Query
B. Propose from BI Statistics
C. Propose from DSO

Answer:
A, B
You can choose Proposals in the menu if you want the system to propose aggregates. You have the following
options:
●      Proposals from queries: The system considers the queries that are created for an InfoCube.
●      Proposals from the previous navigation: The system evaluates the last navigational step that you carried
out with a query.
●      Proposals from BI Statistics (tables): The system considers BI statistical data (database tables).
●      Proposals from BI Statistics (InfoCube): The system considers the data that is contained in the BI
Statistics InfoCube.











More Questions? Have a look at:

SAP BI with Netweaver 7.0 –Application Associate Certification Exam Questions with
Answers & Explanations
Interested in BW Video Training? Click here for a free Training Video